acasa > presa > Doxiproct® si Doxium 500®
 
Doxiproct® si Doxium 500® solutia completa de tratament pentru boala hemoroidala si fisurile anale
 
 

             Boala hemoroidala reprezinta o afectiune comuna la populatia adulta, cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani, cu o distributie egala la ambele sexe, reducandu-se dupa 65 ani. Afecteaza 25% din populatia mondiala adulta.
             In America de Nord, boala hemoroidala este responsabila de aproximativ 1.100 consultatii la 100.000 persoane anual (Hemorrhoids. Surg Clin North Am, 2002). In Franta este cea mai frecventa patologie chirurgicala (depasind cu mult apendicita acuta).
             Tesutul hemoroidal se gaseste la capatul distal al rectului, inauntrul canalului anal. Hemoroizii interni, care sunt acoperiti de mucoasa, in mod tipic sangereaza sau prolabeaza. Pacientii se plang de senzatie de plenitudine rectala, scaune mucoase si sange rosu stralucitor, proaspat. Hemoroizii interni se pot complica prin incarcerare in interiorul orificiului extern al canalului anal  si vor dezvolta tromboza si necroza, cand apare durerea vie. Hemoroizii interni se clasifica dupa simptomatologia pe care o cauzeaza. Gradul I: hemoroizi sangeranzi, dar nu protruzioneaza; gradul II: hemoroizi sangeranzi ce prolabeaza la defecatie, dar se reduc spontan; gradul III: hemoroizi sangeranzi si prolabati, care necesita reducere manuala; gradul IV: hemoroizi sangeranzi si incarcerati care nu se reduc.
             Hemoroizii externi, situati sub tegumentul anal, pot creste in timp ca rezultat al dilatarii sau trombozelor repetate, cauzand pacientului durere acuta.
             Diferite cauze si factori de risc determina aparitia si evolutia bolii hemoroidale: tulburari de tranzit, in special constipatia, dar si diareea; la femei: premenstrual, sarcina si nasterea, contraceptivele orale; afectiuni structurale ale tesuturilor elastice si musculare – ptoza urinara si genitala; obiceiuri alimentare - consum exagerat de alcool, condimente, cafea, sare; lipsa micului dejun (micul dejun imbunatateste activitatea reflexa a colonului); modul de viata – sedentarism, pozitia in sezut prelungit, obezitatea, medicatie generala sau locala agresiva, iritanta.
             Tratamentul hemoroizilor este dependent de severitatea lor. Tratamentul medical este de electie in cazul hemoroizilor de gradul I si II, constand in venotonice, anestezice si un regim igieno-dietetic: alimente bogate in fibre, consum adecvat de lichide, exercitii fizice. Ineficienta tratamentului medicamentos reprezinta o indicatie pentru tehnici nonoperatorii de ablatie a hemoroizilor: ligatura elastica, fotocoagularea, sclerozarea, electrocoagularea. Tratamentul chirurgical – hemoroidectomia este indicata in cazul hemoroizilor de gradul III sau IV.
             Ca tratament medical complet in boala hemoroidala se remarca dobesilatul de calciu, unica molecula de sinteza. Se gaseste sub forma tratamentului sistemic – Doxium 500® si tratamentului local - Doxiproct®. Unguentul Doxiproct® contine dobesilat de calciu si clorhidrat de lidocaina, cu rol important in calmarea durerii.  Doxiproct® reduce inflamatia, sangerarea, scurgerile de lichide sero-mucoase si calmeaza rapid simptomele legate de procesul inflamator al regiunii anale: durere, arsura, prurit, sezatia de tensiune.
             Efectul antiinflamator al Doxiproct® si Doxium 500® are la baza scaderea permeabilitatii vasculare, scaderea numarului si activitatii macrofagelor, scaderea VEGF (factorul de crestere a endoteliului vascular). VEGF stimuleaza angiogeneza, inducand astfel neovascularizatie. Un studiu in vitro pe probe de tesut hemoroidal (grad III si IV) a demonstrat cantitati crescute de VEGF in tesutul hemoroidal inflamat. (Eur J Clin Invest, 2004). VEGF este si un factor de permeabilitate vasculara datorita abilitatii sale de a induce extravazarea proteinelor plasmatice, excesul de proteine plasmatice in spatiul extravascular inducand inflamatie cronica (Ferrara N, Pharm biotech, 2000). Prin scaderea VEGF se accelereaza indepartarea edemelor. Astfel, Doxiproct® si Doxium 500®, sunt superioare flavonoidelor, care nu au acest efect.
             Dobesilatul de calciu  are si efect antitrombotic prin reducerea nivelului PAF (factorul de agregare plachetara), prin inhibarea sintezei de prostaglandine si tromboxani (PGF, PGE, TxB). De asemenea efectul antitrombotic este realizat si prin cresterea NO, care inhiba adeziunea, activarea si agregarea plachetara.
             Dobesilatul de calciu  impiedica formarea de radicali liberi de oxigen si creste nivelul de antioxidanti endogeni, cum este glutationul, astfel potejeaza endoteliul vascular de efectul nociv al radicalilor liberi.
             Un factor important ce contribuie la agravarea simptomatologiei in boala hemoroidala este hipertonicitatea sfincteriana. Prin micsorarea calibrului anal este intarziata reintegrarea mucoasei anale in canalul anal dupa defecatie, are loc strangularea provizorie a mucoasei si stanjenirea intoarcerii venoase ceea ce duce la staza, congestie, sangerare. Hipertonicitatea sfincteriana este un factor adjuvant si in cazul fisurilor anale (ruptura la nivelul anodermului). Fisurile anale au ca simptomatologie durerea atroce la defecatie, sangerare, durere perineala, sau spasm timp de cateva ore dupa defecatie. Durerea si iritatia induse de fisura anala au ca rezultat spasmul bazei sfincterului anal intern, care apoi prezinta o relaxare insuficienta in timpul defecatiei, rezultand un efort obositor al regiunii anodermice si cresterea profunzimii fisurii, cu formarea ulcerului anal. Aplicat local, unguentul Doxiproct®, datorita efectului de crestere a nivelului de NO, relaxeaza sfincterul anal si contribuie la vindecarea fisurii anale.
             Doxiproct® unguent este superior supozitoarelor (care aluneca mai sus in rect) datorita absorbtiei la nivelul canalului anal,  unde sunt pozitionate pachetele hemoroidale. Cu ajutorul canulei, poate fi distribuit uniform si este mai usor de utilizat.
             Eficacitatea Doxium 500® in ameliorarea simptomatologiei din afectiunile hemoroidale a fost observata si in studii clinice. In studiul clinic, randomizat, dublu orb, controlat, la peste 86% din pacientii inclusi (18-60 ani) s-a observat reducerea sangerarii, inflamatiei, edemului dupa 2 saptamani de tratament cu Doxium 500® (B. Mentes, Dis Colon Rectum, 2001).
             Un alt aspect important in alegerea unui tratament este siguranta si toleranta. Studiile clinice demonstreaza siguranta dobesilatului de calciu, nu au fost observate efecte adverse care sa duca la intreruperea tratamentului.
             Tratamentul chirurgical este de multe ori salvator pentru pacienti dar prezinta si unele dezavantaje, in principal recurentele frecvente: in primul an dupa interventia chirurgicala mai mult de 50% din pacienti vor avea sangerari; in ceea ce priveste prolapsul, rata succesului este scazuta, in medie intre 28% si 56% (Nicholls J. Proctology, hemorroids. Springer Verlag 1985). Din aceasta cauza Doxiproct® si Doxium 500® sunt frecvent necesare atat prechirurgical cat si postchirurgical.
             Cu o posologie simpla, 2 capsule pe zi timp de 2 saptamani - Doxium 500® si 2-3 aplicatii pe zi - Doxiproct® unguent,  simptomatologia se amelioreaza dupa 2 zile.
             Doxiproct® si Doxium 500® este cea mai buna alegere pentru cazurile acute dar si recurente: tratamentul sistemic cu Doxium 500® corecteaza disfunctiile microcirculatorii si previne aparitia episoadelor repetitive dureroase, iar tratamentul local cu Doxiproct® calmeaza durerea si reduce inflamatia.

Dr. Cristia Chivoiu – Bucuresti