acasa > presa > Imunoterapia orala cu Broncho-Vaxom®
 
Imunoterapia orala cu broncho-vaxom®, punte intre
un sistem imunitar in suferinta si unul pe deplin functional
 
 

             Modularea raspunsului imun nu mai este de mult un concept teoretic, devenind in ultimele decenii o aplicatie practica cu un impact deosebit  pentru pacientii cu sistem imunitar deficitar. Desigur, nu este vorba aici despre marile imunodeficiente, primare sau secundare: agamaglobulinemii, hipogamaglobulinemii, cea consecutiva infectiei cu HIV etc. Este vorba de situatiile in care sistemul imunitar, care ar trebui sa asigure apararea organismului impotriva agentilor infectiosi, prezinta anumite disfunctionalitati rezultând vulnerabilitate crescuta la imbolnavire.
             In mod particular, infectiile tractului respirator, care au cea mai mare pondere in cadrul patologiei infectioase, prezinta drept caracteristica importanta repetitivitatea, adesea legata de categorii relativ bine definite de pacienti: copii cu sistemul imunitar inca insuficient maturat, adulti cu diferiti factori de risc (fumatori activi sau pasivi, lucratori in medii cu noxe etc.), vârstnici la care se resimte „uzura” sistemului imunitar sau care prezinta asociat diferite suferinte cu impact pe arborele respirator (de ex. BPOC). Fie ca suntem implicati in tratarea acestor categorii de pacienti din postura de medici de familie, pediatri, O.R.L.-sti sau pneumologi putem identifica cu usurinta anumite persoane care revin, la intervale variabile, cu tabloul clinic al unei infectii de tract respirator sau din sfera O.R.L., marturii in acest sens aducând fisele de urmarire medicala. Daca adaugam faptul ca toate statisticile arata infectiile respiratorii ca principala cauza de adresare catre medic, putem banui ce inseamna acesti pacienti pentru sistemul sanitar atât din punct de vedere medical, cât si din punct de vedere economic. In plus, fiindca putine infectii respiratorii „scapa” fara administrare de antibiotice, acestia vor constitui, datorita administrarilor repetate, „creuzetele” ideale pentru dezvoltarea bacteriilor mutante si consecutiv a rezistentei bacteriene, cu impact si asupra restului populatiei.
             In special daca ne referim la copii, mai ales in contextul actual de sezon al reintrarii in colectivitati (crese, gradinite, scoli), observam ca infectiile respiratorii acopera 50% din bolile copilului mic si 30-40% din cele ale prescolarului si scolarului. Unele statistici efectuate in zonele urbane cu suprapopulare arata o frecventa de pâna la 6-8 imbolnaviri/an, ceea ce muta discutia spre noi entitati patologice: infectiile respiratorii recidivante, definite cu o larga acceptiune ca mai mult de trei episoade infectioase/an.
             Este evident ca reducerea numarului de recidive infectioase ar avea importante efecte benefice in primul rând din punct de vedere al pacientului (sintagma „imbunatatirea calitatii vietii” fiind foarte mult folosita in ultima vreme),  dar si din punct de vedere al medicului si, de ce sa n-o spunem, al sistemului sanitar care ar fi eliberat de o sursa consumatoare considerabila.
Iata de ce administrarea unor medicamente care sa moduleze raspunsul imun al organismului la agresiunea diversilor agenti patogeni poate si trebuie sa constituie o solutie viabila in profilaxia infectiilor respiratorii recidivante.
             In multitudinea de incercari, mai mult sau mai putin reusite, de a contracara aceasta patologie se individualizeaza imunoterapia orala cu Broncho-Vaxom®. Este, de departe, tratamentul cel mai studiat, atât din punct de vedere biologic cât si din punct de vedere clinic, existând peste 150 de studii care atesta eficienta acestuia in prevenirea episoadelor infectioase respiratorii. Broncho-Vaxom® contine antigene de la cele mai frecvente bacterii implicate in infectiile respiratorii (Klebsiella Pneumoniae, Haemophylus Influenzae, Stafilococcus Aureus, Streptococcus Pneumoniae, Streptococcus Pyogenes, Streptococcus Viridans, Neisseria catharralis, Klebsiella Ozaenae) integrate intr-un lizat liofilizat obtinut prin alcalinizare, metoda care permite pastrarea proprietatilor antigenice la pasajul prin sucul gastric.
             Conform celor mai recent publicate studii având copii ca subiecti, tratamentul cu Broncho-Vaxom® reduce frecventa infectiilor respiratorii cu 43%  (Gutierez Tarango M. D. and Berber A., Chest 2001 – International Symposium on Respiratory Infections in Pediatrics. Recent findings and Prospects. Geneva 2001), frecventa faringitelor cu 51% si a otitelor cu 68% (Jara Perez J. V. and Berber A., Clinical Therapeutics, 2002), reducerea cu 50% a numarului de infectii (Del Rio, Allergologia and Imunopathologia, 2003).
             Daca protectia impotriva infectiilor bacteriene este usor explicabila având in vedere componentele medicamentului, ceea ce merita subliniata in plus este protectia antivirala explicata prin stimularea imunitatii nespecifice: cresterea activitatii macrofagelor, cresterea productiei de citokine si a productiei de interferon γ (J. Mauel, Institute of Biochemistry, University of Lausanne, Respiration 1994), cresterea productiei de interleukine 6 si 11 determinând cresterea numarului de neutrofile circulante (M. Roth, L.H. Block – Distinct Effects of Broncho-Vaxom® on gp130 binding cytokines, Thorax 2000; 55: 678-684). Rezulta ca pâna la aparitia in ser a anticorpilor specifici impotriva celor 8 tulpini bacteriene continute, antigenele din Broncho-Vaxom® declanseaza activarea mecanismelor umorale si celulare implicate in apararea organismului impotriva oricarui tip de atac infectios, indiferent de etiologie. Asa se explica eficienta Broncho-Vaxom® in ce priveste profilaxia episoadelor infectioase respiratorii din sezoanele de tranzitie, desi se cunoaste ca aproximativ 80-90% dintre acestea sunt de origine virala. De altfel in studiile mai sus amintite, criteriile de selectare a pacientilor pentru introducerea in studiu s-au bazat pe tabloul clinic al bolii, fara a se evidentia etiologia, fiind de presupus ca majoritatea patologiei infectioase din studiile clinice a fost de origine virala.
             Foarte interesante sunt si concluziile studiilor care au avut in vedere cercetarea efectelor Broncho-Vaxom® la pacientii cu infectii respiratorii acute asociate astmului bronsic. Astfel un studiu multicentric efectuat in Polonia, la pacienti cu asocierea bronsita – astm bronsic non-atopic (J. Malolepszy, S. Chyrek-Borowska si colab.) arata beneficii la 80% dintre pacienti. De mentionat ca au fost inclusi in studiu 248 de adulti si 60 de copii, perioada de urmarire fiind de sase luni. O alta referire la asocierea imunoterapiei orale cu Broncho-Vaxom® cu astmul bronsic apare in articolul publicat de JP Collet in Pediatric Infectious Diseases 1993; 12: 648-652, Viral infections frequently induce asthma in young children, care concluzioneaza ca utilizarea Broncho-Vaxom® reduce semnificativ numarul de infectii virale si ar putea prin aceasta sa contribuie la scaderea incidentei astmului bronsic in copilarie.
             In ce priveste siguranta acestui imunostimulator efectele adverse, toate de mica amploare, nu difera semnificativ statistic de cele cauzate de placebo. Din 1980, anul lansarii mondiale Broncho-Vaxom® si pâna in prezent nu a fost semnalat nici un episod major desi este administrat anual la peste 3 milioane de pacienti.
             Având in vedere administrarea frecventa a vaccinului antigripal in aceasta perioada se impun câteva precizari in ce priveste asocierea la terapia cu Broncho-Vaxom®. Administrarea clasica a Broncho-Vaxom®, 10 zile/luna, 3 luni consecutiv permite administrarea concomitenta a vaccinului antigripal in pauzele de 20 de zile, dar la un interval de cel putin 7 zile de la administrarea Broncho-Vaxom®, fara sa existe pericolul ca cele doua sa interfereze negativ.
             Problema profilaxiei in general se discuta tot mai frecvent pe plan european si nu numai pentru ca este o metoda inteligenta de reducere a costurilor pentru sanatate ci si pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decât sa tratezi. In particular, infectiile respiratorii recidivante, par a se incadra intr-o patologie abordabila indiferent de etiologia virala sau bacteriana. Fara a minimaliza rolul antibioterapiei in episoadele infectioase acute, se impune tot mai pregnant rolul imunostimulatoarelor in profilaxia acestora, iar distributia pe aceasta scena incepe cu Broncho-Vaxom® din cel putin trei motive esentiale care il recomanda ca imunostimulator de electie: siguranta la administrare, complianta optima din partea pacientului, eficienta recunoscuta pe plan mondial.

Dr Vladimir Gabor-Harosa
Cluj Napoca